Cum gestionam fobia scolara a copiilor

Fobia scolara se manifesta prin refuzul da a merge la   scoala. Fie ca fiul sau fiica dv. se trezeste dimineata si are crize de plans sau ca refuza activitatile pregatitoare pentru scoala, are stari de greata, varsaturi, acuza dureri de burta, ameteli in mod frecvent atunci cand vine vorba de a merge la scoala, sau incepe sa planga atunci cand ajunge in fata scolii, rugandu-va insistent sa nu o lasati acolo, toate aceste manifestari ne pot duce cu gandul la fobia scolara.

Cum gestionam fobia scolara a copiilor 1

Asadar vorbim de comportamente de evitare, negativism, regresie si chiar disfunctii fiziologice. Specialistii in domeniu sunt cei care pot stabili un diagnostic pornind de la observatiile dumneavoastra, in urma unui consult amanuntit.
Cauzele fobiei scolare pot fi:
– Existenta unei persoane anxioase in familie, care intra in panica de fiecare data cand se confrunta cu situatii noi;
school phobia
– Este asociata cu anxietatea de separare, copilul fiind dependent de parinti, iar lasarea la scoala fiind resimtita ca o parasire de catre acestia – situatie mentinuta de atitudinea hiperprotectiva a parintilor.
– Aparitia unor schimbari importante si destabilizatoare in viata copilului: divortul parintilor, conflicte in familie, mutarea in alta localitate, o boala sau chiar decesul unei persoane apropiate.
–  Conflicte cu colegii de scoala sau relatii defectuoase cu profesorii
– Supramotivarea: asteptarile prea ridicate in ceea ce priveste rezultatele scolare pot fi asociate cu esecul, generand astfel o anxietate crescuta legata de evaluari
Recomandari pentru parinti in vederea sustinerii copilului de a face fata fobiei scolare:

Laudati eforturile copilului de a invata si de a merge la scoala, aceasta fiind responsabilitatea lui si pregatirea pentru angajarea ulterioara
Incurajati copilul sa incerce noi activitati, sa se implice in situatii care apar in calea lor.
Dati-i sarcini la care se poate descurca singur, responsabilizati-l si nu faceti in locul lui anumite lucruri pe care le poate face el insusi. Astfel va avea incredere ca se poate descurca. Il ajutati doar atunci cand va cere ajutorul.
Reevaluati insemnatatea cuvantului “esec”, sustinand idea ca fiecare om greseste, de cele mai multe ori invatand din propriile greseli
Invingator este cel care atunci cand cade se ridica si nu renunta la aparitia fiecarui obstacol
Nu puneti presiune pe copil raportandu-va prea mult la rezultate; daca observati ca se gandeste mai mult la ce veti crede dv. daca nu va obtine o nota buna, aratati-i ca el este cel important pentru dv si modul in care el se simte in primul rand si abia apoi cunostintele obtinute
Evitati pedeapsa pentru notele obtinute!
Evitati compararea copilului cu ceilalti
Recompensati cele mai mici progrese obtinute caci ele au eforturi mari in spate
Ascultati copilul cu atentie atunci cand va impartaseste situatiile dificile cu care se confrunta
Discutati deschis si cu naturalete despre schimbarile care apar in viata dv.

Cum gestionam fobia scolara a copiilor 2
Impreuna cu copilul puteti:
– Impartasi modul in care iti depasit propriile obstacole in experienta de scolar
– Intocmi un contract in care sa mentionati responsabilitatile fiecaruia: parintele ia copilul de la scoala la o anumita ora, il ajuta cand e nevoie la teme, iar copilul merge la scoala, isi face temele, invata. Contractul cuprinde si consecintele nerespectarii acestuia de fiecare parte si este semnat si plastifiat.
– Colecta cat mai multe solutii pentru problemele identificate
– Stabili ca plangerile (in cazul in care copilul tinde sa se planga des) vor avea un timp al lor  stabilit la o anumita ora din zi (amanare), restul zilei fiind dedicata realizarii responsabilitatilor.

Astfel, va puteti ajuta copilul sa depaseasca o perioada dificila din viata lui care tine de implicarea in mediul scolar si care va lasa o amprenta importanta in evolutia personalitatii sale.