Cum ii ajutam pe copii sa-si gestioneze optim emotiile – 10 metode la indemana fiecarui parinte

Inteligenta emotionala s-a dovedit a fi esentiala in depasirea propriilor limite si in atingerea succesului.

Capacitatea de a identifica, a intelege si a gestiona stari si sentimente se dezvolta din primii ani de viata, o data cu pronuntarea primelor cuvinte, cu primii pasi, si, mai apoi, cu dezvoltarea abilitatilor de comunicare si de inter-relationare.

CUM II AJUTAM PE COPII SA-SI GESTIONEZE OPTIM EMOTIILE – 10 metode la indemana fiecarui parinte

Iar cel care are rolul esential in a transmite copilului informatiile fundamentale cu care acesta porneste pe drumul cunoasterii si al simtirii este, desigur, parintele.

Modul in care adolescentul si apoi adultul isi identifica propriile trairi, le exprima si isi gestioneaza emotiile in situatii specifice, este in cea mai mare parte dobandit in copilarie.

De aceea, venim in intampinarea fiecarui parinte care este dornic sa-si sustina copilul in vederea unei dezvoltari armonioase a personalitatii si va propunem 10 metode prin intermediul carora va puteti atinge scopul:

1. Exprimati-va propriile emotii cat puteti de des; nu este nevoie sa asteptati ocazii deosebite, chiar si seara cand ajungeti acasa de la serviciu puteti spune: azi am fost bucuroasa atunci cand…, m-a intristat faptul ca…, am simtit furie atunci cand…, am fost nemultumita pentru ca…, am fost foarte incantata sa aud ca…

2. Incercati sa ii „contineti” emotiile. Imaginati-va ca va transformati intr-un „vas” in care copilul isi poate varsa atat emotiile negative, cat si pe cele  pozitive. Il ascultati atunci cand va vorbeste si ii dati feedback pentru a-l asigura ca ati inteles.

3. Ii oferiti o identificare din viata personala (daca nu va vine in minte una reala, puteti inventa ceva simplu, cotidian): „si mie mi s-a intamplat cand eram copil sa nu se joace copiii cu mine si am fost foarte trista, credeam ca nu voi avea niciodata prieteni, dar acest lucru nu s-a intamplat”.

4. Il puteti intreba cum crede ca se simtea un personaj din poveste, din desene animate, sau o persoana din viata reala intr-o anumita situatie si ce crede el ca il facea sa se simta astfel?

5. Cand vedeti ca sufera, il tineti in brate, il mangaiati, fara prea multe vorbe, asigurandu-l ca va gasi mereu la dv. caldura si intelegere.

6. Il ajutati sa amane comportamentele explozive si ii oferiti solutii alternative mai putin daunatoare (poti tipa, poti juca box cu o perna, poti bate cu un ciocan de jucarie niste cuie de plastic, etc.)

7. Normalizati situatiile care i se par dramatice: e firesc sa te simti astfel, sigur ca esti trist, poti plange daca vrei, ca sa te descarci. Plansul ajuta atunci cand tristetea e mare. (De ignorat insa atunci cand plansul este manipulativ, in scopul obtinerii unui beneficiu; sau ii puteti spune ca il asteptati in camera cealalta atunci cand se va linisti si va vrea sa vorbiti – pe un ton calm).

8. Intrebati-l ce ar putea face ca sa se simta mai bine. De cele mai multe ori copiii au solutii, dar daca va spune ca nu stie, ii puteti sugera dv: Am putea sa facem impreuna prajitura ta preferata sau sa alergam, sa mergem cu bicicleta undeva, sa citim o poveste (povestile terapeutice cu situatii similare celor prin care trece copilul sunt de mare ajutor).

9. NU ii spuneti ca trece, ca nu-i nimic, sa nu planga ca un bebelus sau ca fetele. Nu tipati la el cand e deja furios. Nu il intrebati insistent: de ce plangi? / De ce ai facut asta? deoarece nu are un raspuns. Evitati cuvintele precum trebuie sau n-ai voie atunci cand vorbiti de emotii, deoarece acestea sunt foarte greu de controlat si ele nu sunt corecte sau gresite. Emotiile SUNT pur si simplu. Comportamentele sunt gresite. Ca atare, este normal sa avem anumite emotii, iar ceea ce  pot imbunatati sau schimba sunt comportamentele generate de acestea.

10. !!! De evitat: invinovatirea copilului pentru emotiile parintelui – M-ai suparat atunci cand…. caci o data cu vina ii dam copilului si puterea asupra noastra, asupra emotiilor noastre, intelegand ca altcineva se afla la pupitrul emotiilor personale. Este important sa-i invatam pe copii ca suntem stapani pe emotiile noastre, dandu-le astfel sansa ca pe viitor si ei sa fie stapani pe ale lor, nelasandu-se influentati sau controlati de reactiile tuturor celor din jur.