E timpul pentru o relatie de cuplu mai buna

In afara de atractia si potrivirea fizica ar trebui luate in considerare ca indicatori ai unui nivel suficient de interes social si urmatoarele puncte:

– partenerul trebuie sa fi dovedit ca poate mentine prietenia;
– el ar trebui sa fie interesat de munca sa;
– ar trebui sa manifeste mai mult interes fata de partener decat de el insusi
Alfred Adler

Conflictele intr-un cuplu sunt normale si inerente, chiar necesare uneori, dar atmosfera in care familia alege sa traiască este importanta, pentru ca este primul model emotional si comportamental de iubire, pentru copiii nostri.
Atunci cand traim intr-o cultură a pedepsei, a criticii si a acuzatiei, nu stim sa ne comunicam nevoile si emotiile, nu stim sa avem grija fata de familie sau de cuplu, preferam sa pedepsim si sa criticam, sperand ca asa vom indrepta ceea ce ni se pare ca nu fuctioneaza conform propiilor convingeri.
Atunci cand nu ne intelegem trecutul, suntem atrasi mereu de persoane care au trasaturile negative ale parintilor nostri, fara sa ne dorim constient acest lucru.
Intr-o relatie, pentru ca partenerii sa evolueze impreuna este bine sa se evite judecatile de tip cine are dreptate şi cine greseste. Amandoi castigam daca acceptam si invatam de la partener, cineva diferit de noi ne ajuta sa evoluam, daca nu intram intr-o lupta de putere, si daca aceptam ca e diferit de noi, ca are abilitati pe care noi nu le avem. Daca as prelua si aa invata de la el, as evolua, acesta este farmecul intilnirii si nu inseamna ca-mi pierd identitatea, ci ca am mai multa grija de mine.
Relatia de cuplu se invata de catre ambii parteneri.

Participarea la programe de imbunatatire a relatiei de cuplu aduce un plus de valoare relatiei tale.

Centrul de Psihoterapie CUORE, prin proiectul sau de optimizare a relatiilor de cuplu a contribuit la regasirea si redescoperirea iubirii, pentru cei care au ales sa experimenteze impreună cu noi.

Monica ION

psihoterapeut adlerian