Etapele rezolvarii de probleme – tehnica in combaterea blocajelor mentale

Uneori ne simtim coplesiti de sarcinile cu care ne confruntam si nu mai vedem cu usurinta solutia potrivita la una dintre problemele care ne apar in cale sau care ni se pare mai speciala. Este, astfel,unnamed util, sa generam, sa evaluam si sa implementam posibile solutii la problemele dificile.

Reusim sa ne “deblocam”, iar rezolvarea de probleme devine accesibila atunci cand urmam indeaproape etapele urmatoare:

  1. Definirea problemei. Primu pas este de defini problemele in termini concreti. De exemplu, in loc de “Sunt singur si nefericit”, problema ar putea fi definita ca: “Nu am pe cine sa sun pentru a ne face un program impreuna”.
  2. Stabilirea scopurilor. Este important ca acestea sa fie, de asemenea, concrete – de exemplu: “Sa-mi fac doi prieteni noi cu care as putea face diverse activitati”.
  3. Brainstorming. Adesea ne limitam optiunile, neluand in calcul o paleta mai larga de solutii sau renuntam imediat la unele alternative imediat ce sesizam posibile obstacole. Pentru contracararea acestei tendinte putem nota cat mai multe solutii fara a le examina viabilitatea. Este recomandat chiar sa includem solutii exteme sau neobisnuite pentru a largi astfel perspectiva optiunilor.
  4. Evaluarea solutiilor posibile. Se ia in calcul fiecare solutie posibila si se fac liste cu avantaje si dezavantaje pentru toate optiunile gasite.
  5. Alegerea unei solutii. Va fi aleasa solutia care prezinta cele mai multe avantaje in comparatie cu dezavantajele.
  6. Identificarea pasilor necesari pentru punerea in aplicare a solutiei. Se noteaza etapele de parcurs, alegandu-se pasi realizabili progresiv.
  7. Repetitia cognitiva. Etapele care trebuie parcurse pentru realizarea sarcinii pot fi repetate in imaginatie, contracarandu-se barierele mentale care interfereaza cu realizarea sarcinii.
  8. Implementarea solutiei. Este pusa in practica solutia aleasa, urmarindu-se etapele stabilite.
  9. Evaluarea rezultatului. A fost atins obiectivul? Daca nu, de ce nu? Daca sarcina nu a fost indeplinita cum s-a stabilit, se analizeaza motivele. Daca sarcina a fost realizata dar nu a condus la rezultatul dorit se reevalueaza solutiile si se va selecta o alta solutie din cele de la pct 5. Ciclul se repeta pana cand se rezolva problema. In unele cazuri, niciuna dintre solutii nu functioneaza si atunci se aleg alte obiective.